Chybějící manuál k iPhone - iphone.rovnou.cz

Restart iPhone

Iphone má tři různé typy restartů:

  1. normální, tak zvaný měkký restart - provádí se vypnutím a zapnutím
  2. tvrdý restart, když iphone zamrzne nebo nejde pustit
  3. restart do Režimu obnovení

Kromě toho existuje ještě reset do továrního nastavení iPhone - to je vymazání celého telefonu nebo části nastavení tak, aby byl úplně bez dat (skoro jako nový). To by ale mělo jít provést bez restartu.

Normální měkký restart

Vypnout a zapnout.

Vypínání se provádí dlouhým stisknutím tlačítka Napájení. Tlačítko Napájení je to malé  zamykací tlačítko po straně telefonu (u novějších typů) nebo na horní straně (u starších typů iPhonu a u iPhonu SE). Po dlouhém stisknutí se objeví vypínací obrazovka s nápisem "vypněte přejetím" (anglicky "slide to power off").

Od iOS 11 se iPhone dá vypnout i softwarově. Je na to v nastavení volba Nastavení > Obecné > Vypnout (úplně dole, anglicky Settings > General > Shut Down).

Zapnutí iPhone se dělá delším podržením téhož tlačítka Napájení (nahoře nebo po straně). Objeví se bílé logo jablíčka a iPhone se za chvíli pustí. (Pokud iPhone nejde zapnout, může to mít různé důvody.)

Tvrdý restart

Tvrdý restart se provádí nejčastěji při zamrznutí telefonu. Logicky používá hardwarová (mechanická) tlačítka, protože software je v případě spadnutí telefonu k ničemu. Původní verze tvrdého restartu používal tlačítko Domů, které je ale od verze iPhone 7 softwarové (tedy na tvrdý restart nepoužitelné) a verze iPhone X ho vůbec nemá.

Tvrdý restart v iPhone 5, 5S, iPhone 6, 6S, 6 plus, 6S plus a v iPhone SE

Tvrdý restart v iPhone 7 a iPhone 7 plus

Tvrdý restart v iPhone 8, iPhone 8 plus, v iPhone X a novějších

Restart do režimu obnovení

Režim obnovení je zvláštní režim iPhone, nazývaný anglicky Recovery mode. Režim obnovení se používá zejména v případech, že se něco pokazilo při instalaci aktualizací a telefon nenabíhá správně. V režimu obnovení se potom připojí kabelem k počítači s iTunes, které do telefonu dokážou dostat živý operační systém. 

Režim obnovení se dělá:

  1. stejně jako tvrdý restart (popsáno výše),
  2. ale po objevení bílého jablíčka se dál drží tlačítko Napájení.
  3. Za několik (asi deset) sekund se iPhone dostane do režimu obnovení. Na displeji signalizuje, že se chce připojit k iTunes.
  4. Následně se přes iTunes komunikuje s telefonem přes kabel. V prvním dialogu se volí mezi Restore a Update. Zvolte Update. Volba Restore totiž smaže z telefonu všechna data (dostane ho do továrního nastavení), kdežto volba Update jenom přeinstaluje systém, ale zachová data.

Kromě Recovery módu existuje DFU mód, který obchází iBoot, takže pak lze do iPhone nahrát i starší verzi iOS (sám to neumím).

Nezkoušejte režim obnovení, pokud máte iPhone v pořádku a zároveň nechcete obnovovat operační systém přes iTunes.

Publikováno 12. 2. 2018

Píše Yuhů, 2013 - 2016, janovsky@gmail.com

Hlavní stránka - Typy iPhonů - Nastavování nového - Apple ID - Kontakty z Gmailu - MP3 do iPhone - Flash - Jak najít iPhone - Vypnutí Find My iPhone - Vyzvánění - Položit hovor - Nej aplikace - Předinstalované aplikace - iTunes - Nastavení emailu